Kedves Páciensek! Július 1-től július 23-ig szabadságon vagyunk. Ez alatt a rendelés és az előjegyzés is szünetel!

www.miniplasztika.hu
A sebészet új dimenziói
     Főoldal     Lágyéksérv/Combsérv     Köldöksérv     Hasfali sérv     Tudnivalók     Orvos     Kapcsolat     Árak

Hasfali sérvek
különböző típusú sérvek


finomszövésű 3D
sérvhálókétféle felszínű
sérvháló


háló közvetlenül a
hasizmok alatt

laparoszkópos sérvműtét

hasizom rétegek elcsúsztatása és háló

 

Hasfali sérv

Ide tartoznak a hasfalon kialakult sérvek a köldök- és a lágyéksérv kivételével. Két fő csoportjuk az elsődleges sérvek és a másodlagos sérvek. Az előbbi esetében a sérv létrejöttét korábbi műtét nem előzi meg és a hasfal döntően kötőszövetekből álló területein alakulnak ki, pl.: Spiegel-sérv vagy epigastriális sérv. A másodlagos sérvek, az ún. hegsérvek, a műtéti sebek területén alakulnak ki, ahol az átvágott izomszövet a gyógyulás során hegszövetté épült át. Hirtelen fellépő (pl. emelés, hasprés, köhögés), vagy tartós hasűri nyomásfokozódással járó állapotok (terhesség vagy nagyobb fokú elhízás) szakadást okozhatnak a heges szövetekben, utat nyitva a sérv kialakulásának.

Epigastrialis sérv

A köldök felett a has középvonalában alakul ki, leggyakrabban a két egyenes hasizom szétcsúszása, ún. rectus diastasis miatt. A meggyengült hasfal miatt műtéti megoldásakor háló beültetése indokolt.

Spiegel-sérv

Ritka sérvfajta, az egyenes hasizmok külső széle mentén, leggyakrabban a köldök szintje alatt alakul ki. Gyakran a jellemző panaszok ellenére sem tapintással sem ultrahangos vizsgálattal nem tudjuk igazolni. Szükség lehet ilyenkor további vizsgálatokra (CT) is. Kizáródásra való hajlama miatt mielőbbi műtét elvégzése indokolt.

Hegsérvek

Bármelyik hasfali metszés területén kialakulhat. A műtétet a korábbi hegesedések, összenövések jelentős mértékben megnehezíthetik, és nem ritka, hogy csak speciális kétféle felszíni kiképzéssel rendelkező háló beültetésével tudjuk rekonstruálni a hasfalat.

Ezekre a típusokra is igaz, hogy minél tovább áll fenn, annál nagyobb a kizáródás esélye, ami életveszélyes állapotot jelent! Az előboltosuló sérv feszessé, fájdalmassá válik, amit erős hasi görcsök, hányinger kísérhet. A kizáródott bélrészlet rövid időn belül elhalhat, azonnali sebészeti ellátása szükséges!

Hasfali sérvek műtéti típusai

A választandó műtéti technikát a sérv típusa (elsődleges vagy másodlagos), ill. annak nagysága határozza meg. Kisméretű elsődleges sérveknél háló nélküli műtét is megfelelő lehet, de nagyobb sérvek és hegsérvek esetén már háló beültetése, azaz feszülésmentes technika ajánlott. A legjobb eredményt a háló hasfal mögé történő behelyezése adja. Nagyobb sérvek műtéte előtt hasi ultrahang és gyomor-, ill. vastagbéltükrözés elvégzése is indokolt.

1. Miniplasztika I

Csak kisméretű elsődleges sérvek esetén alkalmazzuk. A műtét során egy kis, kb. 2 cm-es bőrmetszésen keresztül látjuk el a sérvet, majd egy-két öltéssel zárjuk a sérvkaput, a kis sebet felszívódó varratokkal zárjuk, varratszedésre nincs szükség. Az eljárás előnye, hogy helyi érzéstelenítésben is végezhető, a gyógyulási idő azonban hosszú (kb. 8-12 hét), a kiújulás esélye nagyobb. Hazamenetel: műtét után 2-4 órával, haskötő viselése 8-12 hétig javasolt.

2. Miniplasztika III

Elsődleges, ill. kisebb másodlagos sérvek esetén kitűnő választás. Kb. 3 cm-es bőrmetszést követően csak a kialakult sérvkapun keresztül bejutva operálunk. Feltétele a rendkívül finom szövetkezelési technika. A hálót a hasizmok mögé, de a hashártya elé helyezzük be szem és tapintás ellenőrzése mellett, majd egy-két precíziós varrattal rögzítjük. Felszívódó varratokat használunk, ezért varratszedésre nincs szükség. A műtét utáni felépülés gyors (kb. 2-4 hét), a fájdalom minimális, a kozmetikai eredmény kitűnő. Hazamenetel: műtét után 4-6-24 órával, haskötő viselése legalább 4-6 hétig javasolt.

3. Laparoszkópos hasfali sérv műtét

Nagyobb hegsérvek esetén kiváló megoldás, melynek során a hasüreget gázzal (CO2) fújjuk fel, majd az ép hasfalon keresztül bevezetjük a kamerát és a műszereket (3 külön kis vágás). A sérv ellátását követően a speciális, kétféle felszínnel rendelkező hálót a hasfal belső felszínére rögzítjük kapcsokkal és varratokkal. Előnye, hogy majdnem minden sérvtípusnál alkalmazható, rövid a gyógyulási idő (2-4 hét), alacsony a műtét utáni fájdalom, a kozmetikai eredmény kitűnő. Azonban ez a technika jelenti a legmagasabb műtéti kockázatot, nagyméretű háló a hashártya belső felszínére kerül, a rögzítéshez általában fémkapcsok is szükségesek, a műtét után a kis hasfali vágások helyén sérv alakulhat ki, az eredeti sérv helyén nagyméretű folyadékgyülem keletkezhet. Hazamenetel: műtét után 24-48 órával, haskötő viselése legalább 8-12 hétig javasolt.

4. Rives-Stoppa műtét

A hálót elülső behatolásból helyezzük a hasfal mögé (sublay mesh). Az egyik leggyakrabban alkalmazott technika, nagyon jó eredményekkel. Hazamenetel: műtét után 24-48 órával, haskötő viselése legalább 8-12 hétig javasolt.

5. Compartment-separation technika

Kiterjedt hegsérvek esetén a hasfal feszülésmentes összehúzását lehetővé tévő megoldás. A hasfalat alkotó izomrétegeket egymáshoz képest részben elcsúsztatjuk, és a legtöbb esetben egyúttal hálót is beültetünk (onlay mesh). Nagy feltárásból végzett beavatkozás. Hazamenetel: műtét után 24-72 órával, haskötő viselése legalább 8-12 hétig javasolt.

Hasfali sérvek műtéti kockázata

Szövődmény előfordulása gyakoribb, kb. 10-30%-ra tehető. Jelentkezhet vérzés, gyulladás, ér-, bél- vagy húgyhólyag sérülés, sebgyógyulási zavar, műtét utáni elhúzódó fájdalom, folyadékgyülem keletkezése, a sérv kiújulása. Kialakulásuk elsősorban a sérv méretétől, típusától, a kísérő betegségektől és az alkati adottságoktól, ill. a választott műtéti megoldástól függenek. Általában spontán vagy kiegészítő gyógyszeres kezelésre megszűnnek, de szükség lehet újabb műtéti beavatkozásra is. Nagyobb folyadékgyülemek kialakulásának megelőzésére szívócsövek behelyezésére is szükség lehet, melyeket a műtét után 24-48 óra múlva eltávolítunk.
A korszerű eljárások, a kiváló minőségű implantátumok és a megelőző gyógyszeres kezelés alkalmazásával, ill. a sérvműtét utáni időszakra vonatkozó részletes tanácsadással a kockázat csökkenthető.

Sérvműtét előtt

A műtétet megelőző nap este könnyű vacsora (alkoholbevitel nélkül), éjfél után lehetőleg már semmit. A műtét reggelén a megengedett rendszeres gyógyszerek kis pohár vízzel bevehetők.
Helyi érzéstelenítés esetén a sérvműtét reggelén folyadék fogyasztása megengedett, altatás esetén csak egy pohár tiszta víz.

Műtéti terület borotválása: közvetlenül a műtét előtt.
Előkészítő gyógyszerelés: az altatóorvos javaslata szerint.

Sérvműtét után

Étkezés: Helyi érzéstelenítés esetén a páciens a beavatkozást követően fél órával folyadékot és szilárd ételt már fogyaszthat, altatás után folyadékot 1-4 óra múlva, szilárd ételt pedig 3-24 óra elteltével.
A sérvműtétet követő 3-4 napban fogyasszon bőséges mennyiségben folyadékot (kivéve: szénsavas italok), napi kb. 2x500-1000 mg C-vitamint, bontsa a napi ételadagot 4-5 étkezésre, kerülje a gázfejlesztő ételeket (bab, borsó, lencse, stb.)

Hazamenetel haskötővel! Helyi érzéstelenítés esetén a beavatkozás után 2-3 órával, altatás után a műtéti típustól függően 4-6 óra vagy 1-3 nap múlva.
Még nem vezethet, célszerű kísérőszemélyről előre gondoskodni!

A seb optimális gyógyulásának alapfeltétele az átmeneti steril gyulladás kialakulása. Ennek eredményeként a sérvműtét területén 1-2 hét alatt spontán megszűnő duzzanat, melegebb tapintatú bőr, izomlázszerű fájdalom, húzódás, esetenként véraláfutás jelentkezhet.

Terhelés sérvműtét után: a sérv típusától és a választott műtéti megoldástól függően igen változó, ezért a műtét utáni rehabilitációt mindig egyedileg tervezzük meg.Cégnév: Assortmed Kft
Adószám: 14055694-2-13
Istenhegyi Géndiagnosztikai Járóbetegellátó és Egynapos Sebészet
Cím: 1125, Budapest, Istenhegyi út 29-31
Telefonszám: 20 584 05 21