Kedves Páciensek! Július 1-től július 23-ig szabadságon vagyunk. Ez alatt a rendelés és az előjegyzés is szünetel!

www.miniplasztika.hu
A sebészet új dimenziói
     Főoldal     Lágyéksérv/Combsérv     Köldöksérv     Hasfali sérv     Tudnivalók     Orvos     Kapcsolat     Árak

Köldöksérv

köldöksérv műtét rejtett metszéssel

Köldök-megtartó, kis kockázatú műtéti eljárást keres?

Szeretne szinte láthatatlan sebbel gyógyulni?

Elkerülné az ép hasfal fölösleges átvágását?

  • a miniplasztikai beavatkozás a köldökben rejtett kis metszésen keresztül elvégezhetőköldöksérv köldöksérvköldöksérv háló
köldöksérv háló
kétféle felszínű háló
kétféle felszínű háló

háló a hasizom és a hashártya között
háló a hasizom és a hashártya közöttháló a hasizom és a hashártya mögött
háló a hasizom és a hashártya mögött


magától kisimuló sérvháló
magától kisimuló sérvháló
 

Köldöksérv

A köldök területén a hasfalat csak kötőszövet alkotja, az izomszövet itt hiányzik, ezért a köldöksérv mindkét nemnél viszonylag gyakran alakul ki. Hirtelen fellépő (pl. emelés, hasprés, köhögés), vagy tartós hasűri nyomásfokozódással járó állapotok (terhesség vagy nagyobb fokú elhízás) szakadást okozhatnak a kötőszövetes lemezen. Az így kialakult kis sérvkapun keresztül először általában csak zsírszövet türemkedik ki, később a megnövekedett sérvtömlő már bélszakaszt is tartalmazhat.

Ennél a sérvtípusnál is igaz, hogy minél tovább áll fenn, annál nagyobb a kizáródás esélye, ami életveszélyes állapotot jelent! Az előboltosuló sérv feszessé, fájdalmassá válik, amit erős hasi görcsök, hányinger kísérhet. A kizáródott bélrészlet rövid időn belül elhalhat, azonnali sebészeti ellátása szükséges!

Köldöksérv műtétek típusai

A választandó műtéti technikát elsősorban a köldöksérv nagysága határozza meg. Kisméretű sérveknél háló nélküli műtét is alkalmazható, de nagyobb sérvek esetében már háló beültetése, azaz feszülésmentes technika ajánlott. A sérvkaput a hálóval fedhetjük kívülről vagy belülről, legjobb eredményt az utóbbi megoldás adja. A beavatkozást a köldök megtartásával végezzük, sőt a deformálódott köldök miatt a legtöbb esetben a műtétet köldökplasztikával egészítjük ki. A rejtett bőrmetszés a köldökben helyezkedik el, ezért sebgyógyulás után nem, vagy alig látszik.

1. Miniplasztika I

Csak kisméretű köldöksérvek esetén alkalmazzuk. A műtét során egy kis, kb. 2 cm-es köldökmetszésen keresztül látjuk el a sérvet, majd egy-két öltéssel zárjuk a sérvkaput. Szükség esetén a köldökplasztikát is elvégezzük, majd a kis sebet felszívódó varratokkal zárjuk, varratszedésre nincs szükség. Az eljárás előnye, hogy helyi érzéstelenítésben is végezhető, a gyógyulási idő azonban hosszú (kb. 8-12 hét), a kiújulás esélye nagyobb. Hazamenetel: műtét után 2-4 órával, haskötő viselése 8-12 hétig javasolt.

2. Miniplasztika III*

Jelenleg a legkorszerűbb és legjobb technika a köldöksérvek műtéti megoldására. Amennyiben a páciens alkalmas a beavatkozásra, ezt az eljárást javasoljuk. A műtétet felszínes altatásban, egy kb. 2-3 cm-es rejtett köldökmetszésből végezzük. A technika nagy előnye, hogy már csak a kialakult sérvkapun keresztül bejutva operálunk, ezért nincs szükség ép hasfali szövetek átvágására, ami újabb sérvek kialakulásához vezethetne. Feltétele a rendkívül finom szövetkezelési technika. A hálót a hasizmok mögé, de a hashártya elé helyezzük be szem és tapintás ellenőrzése mellett, majd egy-két precíziós varrattal rögzítjük. A kis sebet felszívódó varratokkal zárjuk, varratszedésre nincs szükség. Deformálódott köldök esetén a műtétet köldökplasztikával egészítjük ki. A műtét utáni felépülés gyors (kb. 2-4 hét), a fájdalom minimális, a kozmetikai eredmény kitűnő. Hazamenetel: műtét után 4-6 órával, haskötő viselése legalább 4-6 hétig javasolt.

3. Laparoszkópos köldöksérv műtét

A laparoszkópos módszer során a hasüreget gázzal (CO2) fújjuk fel, majd az ép hasfalon keresztül bevezetjük a kamerát és a műszereket (3 külön kis vágás). A sérv ellátását követően a kétféle felületű hálót a hasfal belső felszínéhez rögzítjük kapcsokkal és varratokkal. Előnye a rövid gyógyulási idő (2-4 hét), alacsony műtét utáni fájdalom, és jó kozmetikai eredmény. Azonban ez a technika jelenti a legmagasabb műtéti kockázatot a páciens számára, a speciális nagyméretű háló a hashártya belső felszínére kerül, a rögzítéshez általában fémkapcsok is szükségesek, a műtét után a kis hasfali vágások helyén további sérv alakulhat ki, az eredeti sérv helyén nagyméretű folyadékgyülem keletkezhet. Hazamenetel: műtét után 24 órával, haskötő viselése legalább 4-6 hétig javasolt.

Köldöksérv műtéti kockázata

Szövődmény előfordulása ritka, kb. 1-3%-ra tehető. Jelentkezhet vérzés, gyulladás, sebgyógyulási zavar, műtét utáni elhúzódó fájdalom, esetleg a sérv kiújulása. Kialakulásuk elsősorban a sérv méretétől, típusától, a kísérő betegségektől és az alkati adottságoktól, ill. a választott műtéti megoldástól függenek. Döntő többségük spontán vagy kiegészítő gyógyszeres kezelésre megszűnik, ritkán szükség lehet újabb műtéti beavatkozásra. A korszerű eljárások, a kiváló minőségű implantátumok és a megelőző gyógyszeres kezelés alkalmazásával, ill. a sérvműtét utáni időszakra vonatkozó részletes tanácsadással a kockázat minimálisra csökkenthető.

Köldöksérv műtét előtt

A műtétet megelőző nap este könnyű vacsora (alkoholbevitel nélkül), éjfél után lehetőleg már semmit. A műtét reggelén a megengedett rendszeres gyógyszerek kis pohár vízzel bevehetők.
Helyi érzéstelenítés esetén a sérvműtét reggelén folyadék fogyasztása megengedett, altatás esetén csak egy pohár tiszta víz.

Műtéti terület borotválása: a köldök alatti és feletti terület a műtét előtti este (otthon), vagy közvetlenül a műtét előtt (egyszerhasználatos borotvát biztosítunk).
Előkészítő gyógyszerelés: az altatóorvos javaslata szerint.

Köldöksérv műtéte után

Étkezés: Helyi érzéstelenítés esetén a páciens a beavatkozást követően fél órával folyadékot és szilárd ételt már fogyaszthat, altatás után folyadékot 1-2 óra múlva, szilárd ételt pedig 3-4 óra elteltével.
A sérvműtétet követő 3-4 napban fogyasszon bőséges mennyiségben folyadékot (kivéve: szénsavas italok), napi kb. 2x500-1000 mg C-vitamint, bontsa a napi ételadagot 4-5 étkezésre, kerülje a gázfejlesztő ételeket (bab, borsó, lencse, stb.)

Hazamenetel haskötővel! Helyi érzéstelenítés esetén a beavatkozás után 2-3 órával, altatás után a műtéti típustól függően 4-6-24 órával.
Még nem vezethet, célszerű kísérőszemélyről előre gondoskodni!

A kis seb optimális gyógyulásának alapfeltétele az átmeneti steril gyulladás kialakulása. Ennek eredményeként a sérvműtét területén 1-2 hét alatt spontán megszűnő duzzanat, melegebb tapintatú bőr, izomlázszerű fájdalom, húzódás, esetenként véraláfutás jelentkezhet.

Terhelés sérvműtét után:

  • 1. héten:

séta, könnyű testmozgás, haskötő éjjel-nappali viselése javasolt, kötéssel rövid zuhanyozás megengedett;
az autóvezetés 3-4 napig, a kerékpározás 2 hétig nem ajánlott!

  • 2-3. hét:

könnyebb fizikai terhelés (max. emelés kb. 10-15 kg), autót vezethet, haskötő lefekvéskor levehető, zuhanyozás kötés nélkül, kocogás

  • 4. héten:

futás, úszás, normál hétköznapi aktivitás, 2 hétig bevezető hasizomtorna: naponta 2-3x1 perc hasprés

  • 5-6 hét:

teljes terhelés megkezdése (kezdetben haskötővel)

Szexuális aktivitás a seb állapotától és vérmérséklettől függően az első hét után.Cégnév: Assortmed Kft
Adószám: 14055694-2-13
Istenhegyi Géndiagnosztikai Járóbetegellátó és Egynapos Sebészet
Cím: 1125, Budapest, Istenhegyi út 29-31
Telefonszám: 20 584 05 21